luni, 27 decembrie 2010

A aparut versiunea Arduino 0022

Am instalat ieri pe Ubuntu Netbook 10.04 versiunea 0022 si merge bine, nu am Uno sa-l testez cu el dar cu Duemilanove nu sunt probleme. Pana acum ramasesem la versiunea 0018, asa ca diferentele sunt destul de multe...
Arduino Software Release Notes
Mai interesante par a fi macro-urile de manipulare de caractere si biblioteca SD Card.
Trebuie sa vad cum functioneaza partea de Ethernet (DNS, DHCP), ca aici am avut probleme cu alte biblioteci la versiunea 0020.

marți, 21 decembrie 2010

Engineering TV si Vinculo de la FTDI

Am dat pe Twitter peste acest site interesant ;-)
Daca nu avem la ce sa ne uitam la televizor, merita incercat sa vedem ce gasim pe la sectiunea embedded de pe Engineering TV.
Acolo am vazut Vinculo, reactia FTDI la Arduino Uno, care a renuntat la chipul lor si foloseste Atmega8 pentru comunicarea cu PC-ul.
Evident, vreau si eu unul... dar cred ca pe moment ma abtin... noroc ca inca nu sunt disponibile :)

Vinculo Platform Features:
• Onboard VNC2-64 USB dual channel Host / Device controller with a powerful 16-bit / 48MHz MCU core, 256KB Flash and 16KB SRAM which also supports UART, FIFO, SPI (master and slave), PWM and GPIO interfaces.
• The Vinculo I/O expansion bus is a superset of the popular Arduino Duemilanove / Uno platform with 2 extra rows of headers providing 10 additional interface pins thus making it easier to develop IO Boards (Shields) whilst avoiding hardware resource conflicts between different IO add-on cards.
• USB standard ‘A’ and mini ‘B’ connectors.
• 8-channel / 10-bit ADC and PWM interfaces.
• 38 general purpose I/Os (30 digital, 8 analogue).
• The Vinculo supports connectivity to a wide range of application boards developed by the Arduino open-source community. These include Ethernet, motor control, LCD and many others.
• The Vinculo uses a subset of standard ANSII ‘C’ (instead of the wiring/processing based software platform) with FTDI supported, free-of-charge software development tools, libraries and reference designs.
• Debugger interface to the VNC2 DEBUG MODULE for rapid firmware debugging.
• Same PCB form factor as Arduino.
• Compatible with the Vinculo_Proto shield development board (VNCLO-SHLD-1A - available below)
• 9V/1A DC input or USB powered (dependant on USB Host interface current requirements)

vineri, 17 decembrie 2010

Placile noi

Ieri, chiar inainte sa plec la intalnirea Tehnorama, a sosit LPCXpresso cu LPC1343, dupa doar 47 de ore de cand am trimis comanda! Venind din Anglia prin Germania si pana la mine la usa mi se pare un timp super OK pentru Farnell si UPS, bravo lor!

Despre continut nu e mare lucru de spus, doar placa si un cupon cu seria pentru compilator (probabil, desi nu am avut nevoie de ea ca sa-l inregistrez).
Astazi dupa-amiaza am taiat si lipit headere stil "Arduino", evident ;-)
Cum am scos ciocanul de lipit din priza am avut nevoie de el din nou... a sunat la usa curierul DHL care aducea cele doua placi de la Texas Instruments MSP430 Launchpad.
Aici ar fi mai multe de spus despre continutul pachetului. Este de departe cea mai ingrijita si bine prezentata placa de dezvoltare de care m-am "lovit" pana acum! Iar despre pretul de 13 (treisprezece) RON pe bucata, cu tot cu transportul pana acasa, nu prea vad ce ar mai fi de spus... nu cred ca acopera nici macar ambalajele. A meritat asteptarea de aproape doua luni :D
N-am mai facut poza la continut, aici e un link catre pagina Texas Instruments, cu mentiunea ca in poza nu apare cristalul (sau nu-l vad eu).

Evident, n-a scapat nici Launchpad-ul de conectorii gen "Arduino" ;-)

Am instalat compilatoarele, am rulat demo-urile, detaliile le voi posta in urmatoarele zile in paginile aferente (accesibile din meniul "familii de microcontrolere"). Tot ce pot spune deocamdata este ca timpul in care s-a initializat MSP430 Launchpad m-a naucit total... imediat cum am conectat placa prima data pe USB a si pornit demo-ul :)
Acesta e un pic mai interesant decat obisnuitul "LED blink" si merita descris. La initializare cele doua LED-uri (rosu si verde) se aprind alternativ. Dupa apasarea butonului utilizator se inregistreaza temperatura actuala. Pe masura ce temperatura creste, LED-ul rosu lumineaza din ce in ce mai puternic. Atunci cand temperatura ajunge sa scada fata de cea initiala, LED-ul verde lumineaza din ce in ce mai puternic. Senzorul de temperatura este in interiorul microcontrollerului.

miercuri, 15 decembrie 2010

Astept noile placi

Ieri am comandat un LPCXpresso cu LPC1343 si tot ieri am avut surpriza sa primesc in sfarsit mesaj de la Texas Instruments ca mi-au trimis cele doua placi MSP430 Launchpad comandate acum vreo doua luni :)

Dupa cum se poate vedea, celelalte le asteapta cu nerabdare sa li se alature ;-)

vineri, 10 decembrie 2010

Arduino Powered Scorpion

La intalnirea Tehnorama de ieri am avut ocazia sa vedem prin videoconferinta in direct de la Timisoara Arduino Powered Scorpion.
"Jucaria" e superba, baietii merita toate laudele! Zgomotul pe care-l face pasind pe parchet este de neuitat :D



Mai multe detalii pe Tehnorama

marți, 7 decembrie 2010

Fire de executie (Threads) in .NET

Fire de executie (Threads) in .NET Micro Framework

Cu ce ne ajuta?
Procesoarele executa o singura instructiune la un moment dat. Cu toate acestea, atunci cand lucram pe un PC, ni se pare ca mai multe programe sunt rulate in acelasi timp. De fapt, fiecare program se executa un timp foarte scurt, dupa care se trece la urmatorul program, apoi la urmatorul s.a.m.d.
Folosind thread-urile din .NET Micro Framework putem amana (delay) anumite instructiuni, putem executa periodic o verificare sau o alta actiune, putem scrie pe un card SD si, in acest timp, putem face alte lucruri mai urgente.

Cum facem asta din C#?
Vestea buna este ca avem deja un thread principal in orice program! Metoda Main a programului este executata intr-un thread, astfel incat putem utiliza direct delay-uri (sleep).

using System;
using System.Threading;

using Microsoft.SPOT;
using Microsoft.SPOT.Hardware;

namespace FEZ_Panda_Application1
{
public class Program
{
public static void Main()
{
while (true)
{
Debug.Print("La culcare pentru o secunda ;-)");
Thread.Sleep(1000);
}
}
}
}


Programului va afisa, din secunda in secunda, textul:
La culcare pentru o secunda ;-)
La culcare pentru o secunda ;-)
La culcare pentru o secunda ;-)
.....

Un alt thread
Avem o instructiune care se executa la fiecare secunda... complicam un pic treaba si mai facem un thread, care sa se execute din 5 in 5 secunde.

using System;
using System.Threading;

using Microsoft.SPOT;
using Microsoft.SPOT.Hardware;

namespace FEZ_Panda_Application1
{
public class Program
{
public static void ThreadLa5Secunde()
{
while (true)
{
Debug.Print("Din 5 in 5 secunde...");
Thread.Sleep(5000);
}
}
public static void Main()
{
Thread UnAltThread;
UnAltThread = new Thread(ThreadLa5Secunde);
UnAltThread.Start();

while (true)
{
Debug.Print("Din secunda in secunda...");
Thread.Sleep(1000);
}
}
}
}

Iesirea programului:
Din 5 in 5 secunde...
Din secunda in secunda...
Din secunda in secunda...
Din secunda in secunda...
Din secunda in secunda...
Din secunda in secunda...
Din 5 in 5 secunde...
Din secunda in secunda...
Din secunda in secunda...
Din secunda in secunda...
Din secunda in secunda...


Subiectul este extrem de vast, mai multe informatii (nu si despre Micro Framework, dar sunt bune) gasiti la:
Despre fire de executie in c# (threads)
Threading in C# - documentatie online si PDF de descarcat.

joi, 2 decembrie 2010

Preturi Arduino - episodul 2

Sa vedem unde si la ce preturi mai gasim Arduino in Romania, ca tot a inceput "luna cadourilor" ;-)

O enumerare a magazinelor, in ordine alfabetica:

1. Electronista - De cand nu am mai scris pe tema asta, magazinul s-a inchis permanent. Pacat, preturile erau mai mult decat OK. In plus nici nu se mai gasesc pe nicaieri pe la noi produse de la DFRobot...

2. Magazinul de Mecatronica - A aparut o noua sursa de Arduino, multumesc SupradozzaDeVisse pentru informatie! Ideea interesanta este de a comercializa pachete "Plus", adica Arduino + diverse componente pentru primele proiecte (LED-uri, rezistori, push button si o cutiuta pentru ele). Exista variantele Uno Plus (130 lei) si Mega 2560 Plus (250 lei).

3. Turuga - Pe site apar doar Duemilanove (120 lei) si Mega 1280 (255 lei), doar la comanda, dar se pot aduce si altele.

4. RoboFun - Aici gasim pe stoc diverse placi Arduino si nu numai!
- Arduino: Mega2560 (250 lei), Nano (179 lei), Pro (90,00 lei), Pro Mini 328 - 5V/16MHz (85 lei), Uno (119 lei), ArduPilot Mega (283 lei), OpenLog (104 lei), LilyPad (93 lei)
- .NET: FEZ Domino, FEZ Panda, Netduino
- Altele: Beagle Board, Chumby Hacker
Ideea interesanta pentru proiecte de inceput de aici este brick (un modul usor de conectat prin cablu la microcontroler).

5. RoboTop - Duemilanove (190 lei), respectiv Mega 1280 (385 lei)

Cam atat pe moment. Daca am scapat din vedere pe cineva din Romania astept comentarii si voi modifica postarea :)