miercuri, 26 ianuarie 2011

Strictul necesar

Sa incercam sa vedem cam care ar fi dotarea minima pentru un "laborator de electronica" de acasa, o dotare "de criza". Comentariile sunt binevenite, voi edita postarea si voi include sugestiile voastre. Cu ocazia asta facem si o evaluare a costurilor la care se poate astepta un amator care porneste de la zero...

Echipamente pentru lipit si accesorii
- Ciocan de lipit de 30W = 25 lei
- Varf de schimb = 5 lei
- Burete pentru curatat (metalic) = 10 lei
- Suport de letcon = 14 lei
- Suport lipit cu lupa = 21 lei
- Fludor = 1.5 lei/m
- Pompa fludor = 6 lei
- Tresa absorbanta = 7 lei
- Pasta decapanta = 15 lei
- Alcool izopropilic = 3 lei/100ml
- Set de pensete = min. 5 lei
- Eventual: ochelari cu lupa / lampa cu lupa / bratara antistatica / menghina / extractor IC

Circuite imprimate, accesorii
- Breadboard = min. 40 lei
- Stripboard (veroboard) = 7 lei/buc.
- Placa test (cu pastile) = 10 lei/buc
- Marker = 6 lei

Aparate de masura si control
- Multimetru digital = 40 lei
- Tester tensiune AC = 5 lei

Rezistente 1/4W (cca. 0.1 lei/buc)
330, 560, 1K, 2.2K, 10K (min. 10 bucati/tip)

Condensatori
- Ceramici (cca. 0.2 - 0.5 lei/buc): 22pF (pentru quartz), 0.1uF (bypass)
- Electrolitici (cca. 0.5 - 1 lei/buc): 10mF, 22mF, 33mF, 100mF

[work in progress...]

9 comentarii:

  1. excelenta lista :D totusi, daca avem materiale prin casa, unele echipamente ni le putem realiza "diy"...de exemplu, suportul pentru letcon se poate realiza dintr-o bucata de sarma de otel de 2-3mm infasurat pe un mosor de ata, pentru a capata forma aceea de palnie(exista pe instructables.com un tutorial) oricum sunt unele lucruri care se pot realiza mai greu in casa. totusi pe mine ma intereseaza foarte mult un suport de lipit cu lupa profesional si un stripboard :D e exagerat de util un suport de lipit pentru ca 2 maini nu sunt tocmai deajuns :D fain topicul :) bafta

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Unele le putem realiza "in casa", e perfect adevarat. De exemplu si eu am luat un burete de bucatarie din metal din piata cu un leu si am taiat un borcanas de plastic de iaurt cat sa iasa doar un pic afara buretele. Merge la fel de bine la curatat varful letconului ca si unul de 10 lei de la magazin ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Suport lipit cu lupa costa 10 lei, am cumparat de pe mivarom.ro si e perfecta.
    Breadboard = 8 lei, tot de pe mivarom.
    Nu mai corectez, ideea este ca daca cineva urmareste lista aceasta poate consulta siteul mivarom, preturile sunt super ok, la fel si calitatea.
    Si as avea o intrebare, daca tot postez.
    Am vazut undeva pe aici pe blog ca ai facut un pcb cu markerul. Am incercat si eu dar nu imi iese ( marker ul se duce de pe placa cand dau cu clorura, indiferent de ce marker as folosi).

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am uitat acum la breadboard-uri pe mivarom si sunt 3: la 8.75 la 46.50 si la 52 lei. Problema e ca ala la 8 lei e "lipsa stoc" ;-)
    Cred ca a fost o eroare la ei pe site, ca la banii astia abia iei un stripboard de aceleasi dimensiuni...
    Pretul lor pentru suportul cu lupa e mai mic decat in piata "la rusi" unde e vreo 15 lei.
    Daca ar avea si magazin mi-ar place sa trec pe la ei. Cine stie ce mai gasesc :)
    Asa am mai comandat eu de pe un site o sursa de laborator cu tensiune si curent reglabile, doua LCD-uri, doua iesiri, la 130 de lei si pe urma m-au sunat sa-mi zica "scuze, erau EURO fara TVA de fapt, nu RON, v-o trimitem?".
    Nu stiu ce sa zic de marker, eu am folosit trei, din care doua se vad si in poze. Pot sa-ti zic ce scrie pe ele: Schneider 130 (varf 1-3 mm) - bun dar foarte gros; BIC Marking CD-DVD - se sterge prea usor; si cel mai bun pentru mine, cu doua capete, Gingko Permanent fine bullet point marker (varfuri Minute=gros si Limit=subtire)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc de raspuns, am sa le incerc.
    Preturile sunt in lei, si sunt cat scriu acolo.
    Eu mi-am cumparat placa la 8 lei si am mai zis, e perfecta, la fel si suportul de lipit. Eu abia am inceput in ale electronicii si de acolo m-am alimentat, ca sa zic asa. Mi-a convenit, se misca repede, is seriosi , pretul e perfect.
    Din cate stiu au si magazin, nu stiu adresa exacta. Au un chat unde puteti intreba;)).

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc si eu pentru informatie! Am sa urmaresc zilnic si cand apar din nou pe stoc breadboard, daca mai raman la pretul asta, imi iau si eu cateva :)
    De curiozitate, ce anume va intereseaza mai mult in acest domeniu? Am vazut blogul cu VW asa ca banuiesc ca ar fi comunicarea pe CAN-bus...

    Mult succes si Paste Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  8. Blogul nu are nici o legatura cu nimic, ma plictiseam si ziceam sa fac o "biblioteca" cu chestii despre vw.
    Sunt interesat de domeniu deoarece facultatea imi cere, este si o placere dar facultatea m-a motivat sa ma apuc mai serios.
    Sincer nu stiu ce e comunicarea pe CAN-bus si nici google-ul nu m-a ajutat.
    Arduino ma intereseaza cel mai mult, este o placa super, am utilizat-o la maxim si incerc in continuare sa gasesc lucruri interesante care sa o implice.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Componentele electronice ale unui autovehicul sunt tot mai numeroase. Având în vedere că tehnicile obişnuite de cablare, cu distanţe lungi, nu mai pot face faţă acestui transfer de date, este utilizat CAN Data Bus. Termenul Controller Area Network (CAN) reprezintă un sistem BUS în serie, conceput pentru utilizarea în producţia de autovehicule. CAN-Data Bus asigură un transfer digital de date între senzori, actuatori, precum şi echipamentele de comandă şi asigură prelucrarea informaţiilor unui senzor cu ajutorul mai multor echipamente de comandă, cu posibilitatea de controlare corespunzătoare a actuatorilor."
    Sursa: http://www.volkswagen.ro/despre_volkswagen/inovatii/dictionar_tehnic/can_bus.html

    RăspundețiȘtergere