joi, 16 iunie 2011

chipKIT


chipKIT este o platformă de dezvoltare cu microcontrolere pe 32 de biti, compatibilă Arduino, dezvoltata de Microchip si Digilent.

In Romania se poate achizitiona direct de la producator, Digilent. Sunt doua placi, una compatibila Arduino Uno si una compatibila Arduino Mega. Preiau mai jos caracteristicile asa cum apar pe pagina Digilent:


chipKIT Uno32™
- Microchip® PIC32MX320F128 processor
- 80 Mhz 32-bit MIPS
- 128K Flash, 16K SRAM
- Compatible with existing Arduino code examples, reference materials and other resources through the use of a modified version of the Arduino IDE, available as a FREE download
- Can also be programmed using Microchip's MPLAB (along with a PICkit 3 or 6-pin header)
- Arduino Uno form factor
- Compatible with Arduino shields
- 42 available I/O
- User LED

chipKIT Max32™
- Microchip® PIC32MX795F512 processor
- 80 Mhz 32-bit MIPS
- 512K Flash, 128K RAM
- USB 2.0 OTG controller
- 10/100 Ethernet MAC
- Dual CAN controllers
- Provides additional memory and advanced communications peripherals
- Compatible with existing Arduino code examples, reference materials and other resources through the use of a modified version of the Arduino IDE, available as a FREE download
- Can also be programmed using Microchip's MPLAB (along with a PICkit 3 or 6-pin header)
- Arduino Mega form factor
- Compatible with Arduino shields
- 83 available I/O
- User LED

Preturile sunt mai mult decat acceptabile avand in vedere performantele celor doua placi (91.63 respectiv 168.30 lei, la care se adauga TVA si transport prin curier in 24 de ore).

Chiar in timp ce scriam postarea aceasta a ajuns curierul cu placa chipKIT Uno32 comandata ieri, asa ca cine vrea s-o vada "in actiune" o poate face diseara la Intalnirea Tehnorama de la Centrul de Creatie Tehnica pentru Tineret :)

Link-urile catre resursele de pe web vor fi afisate in pagina dedicata acestei familii: chipKIT

Urmeaza poze si teste...

5 comentarii:

  1. Pe site-ul Farnell se pare ca sunt si mai ieftine (2-3-5 lei). E o concurenta serioasa la Arduino, zic eu. Folosesc acelasi IDE, acelasi limbaj de programare, codurile sunt perfect compatibile, placile sunt aproape in intregime compatibile cu shieldurile disponibile pt Arduino... Sunt mai ieftine cu 30 lei (10 USD)... asta lasand la o parte faptul ca sunt de 25-30 de ori mai rapide, au memorie mai mare si lucreaza pe 32 de biti. Sunt curios de ce ar prefera cineva unul in defavoarea altuia.

    Daca v-ati uitat la MAX 32, zice ca are ethernet. Eu din poze nu am vazut niciunde... Oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
  2. Le-am vazut si eu la Farnell, dar luasem legatura cu producatorul inca de luna trecuta si au fost foarte amabili sa trimita placa in aceeasi zi in care au fost aduse in Romania :)
    Acum pregatesc o postare despre dimensiunile sketch-urilor (care sunt de cel putin 4 ori mai mari la chipKIT decat la Arduino, avand in vedere ca e pe 32 de biti in loc de 8).
    Pregatesc si o lista cu ce merge si ce nu merge inca... multe biblioteci sunt in lucru.
    Mai corect este sa spunem ca "vor fi compatibile cu majoritatea shield-urilor".
    Microcontrollerul de pe Max32, adica PIC32MX795F512L, are "10/100 Mbps Ethernet MAC with MII and RMII interface". Inca nu m-am uitat pe schema placii, dar nu sunt convins ca putem pune direct un MagJack si gata...

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am uitat in datasheet http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/61156G.pdf la pagina 157 si acolo zice de Ethernet. Ce mi-a sarit in ochi este "The Ethernet controller is a bus master module that interfaces with an off-chip Physical Layer (PHY) to implement a complete Ethernet node in a system." cuvantul cheie fiind "off-chip".
    Cel mai bine se vede in Figura 2 de aici http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=2505&param=en536316 adica mai trebuie un modul PHY (Physical Layer) dar nu stiu inca daca este inclus in placa Max32 sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate, trebuie sa postez aici o intrebare, pentru ca nu vad cum pot sa va trimit un mesaj direct.

    Ma gandeam sa fac un perete - analizor de spectru audio cu led-uri, folosind Arduino. Din pacate, nu am gasit absolut niciunde nimic care sa ma poata ajuta. Cine a impartasit codul, nu are ceva frumos sau foarte functional. Cei care au avut mai mult succes, nu au impartasit.

    Am observat ca toti folosesc FFT (asta e unul din momentele clasice in care imi doresc sa fi fost mai atent la facultate, de data asta la lectiile de procesarea semnalelor). Din pacate si programarea mea e "ruginita" (ma pricep sa citesc codul, am mari probleme in a-l scrie eu insumi).

    Cel mai apropiat de un analizor "bun", este acesta: http://www.instructables.com/id/LoL-Shield-Audio-Spectrum-VU-Meter/ . Problema e ca mie mi se pare ca nu bate chiar pe ritm. Poate ma fura camera. Bineinteles, mi-as dori sa fac asa ceva, dar la o scara 'un pic' mai mare... sa zicem asa ceva: http://www.youtube.com/watch?v=QqP_F2lPgyM .

    Daca aveti cumva niste linkuri indrumatoare, vi-as fi recunoscator.

    Cu stima!

    RăspundețiȘtergere
  5. In partea din stanga-jos a blogului, acolo unde scrie "despre mine", este o poza si un link "Vizualizati profilul meu complet". Acolo aveti adresa de email pentru contact, precum si pagina firmei mele, unde exista o sectiune de contact cu telefoane, ID de mess si Skype :D
    De asemenea, in fiecare joi seara sunt prezent la Intalnirile Tehnorama.
    Nu am niciun fel de experienta cu FFT, dar din ce vad la o prima lectura aici: http://www.dspguru.com/dsp/faqs/fft si http://www.dspguide.com/ch12/4.htm cred ca este nevoie de o putere de procesare pe care Arduino nu prea o are pentru a obtine rezultate de calitate :(
    De vazut si: http://forum.sparkfun.com/viewtopic.php?p=79110 si http://arduino.cc/blog/category/fft/
    Pentru asa ceva chiar ar merge un microcontroller pe 32 de biti si la o frecventa mai "serioasa"...

    RăspundețiȘtergere