miercuri, 28 decembrie 2011

Conectare seriala Arduino - calculator HP 49G

Fiind ceva mai liber in perioada sarbatorilor m-am gandit sa incerc sa leg la Arduino un calculator HP-49G ;-)
Cateva detalii despre calculatoarele grafice programabile din seria HP-49 care le fac interesante in utilizarea cu placile Arduino: sunt programabile in cateva limbaje (HP Basic, User RPL, System RPL, assembler - pentru HP 50G exista si un ARM GCC...), permit conectarea seriala, evident sunt "tari" la grafice si calcule matematice ;-)
Conectand un Arduino avem posibilitatea sa adaugam calculatorului senzori si actuatori, Bluetooth, WiFi, internet, sunet, RFID, RF, practic orice merge cu Arduino. De ce am vrea sa facem asa ceva? De exemplu, colectam date despre temperatura cu Arduino, le transmitem la calculator si utilizam un program de cateva randuri scris in User RPL pentru statistici, vizualizare grafica etc. O alta posibilitate interesanta ar fi si utilizarea calculatorului HP pe post de hyperterminal, impreuna cu un shell gen bitlash (despre care am tot discutat in postari anterioare), pentru a comanda o placa Arduino fara a mai avea nevoie de un PC.

Avertisment - verificati, verificati, verificati! Daca aveti intrebari INAINTE sa incercati cele de mai jos va rog sa ma contactati. O conexiune gresit realizata poate duce la distrugerea calculatorului HP si/sau a placii Arduino! La fel ca in orice disclaimer care se respecta, toata responsabilitatea va revine integral ;-)

Cum am procedat:

1. Am modificat setarea portului la 9600, la fel ca la calculatorul HP si am incarcat sketch-ul pe Arduino.


2. Cablul care vine impreuna cu calculatorul HP permite conectarea la PC pe port serial (RS232), asa ca pentru Arduino am avut nevoie de interfata seriala pe care am facut-o acum un an.


3. Legatura dintre cei doi conectori DB9 mama se face astfel (pinii se refera la pinii conectorului, nu la cei ai Arduino):
HP49 Pin 5 <-> Arduino Pin 5
HP49 Pin 3 <-> Arduino Pin 2
HP49 Pin 2 <-> Arduino Pin 3
Scuze pentru calitatea imaginilor de mai jos...Rezultatul, vazut mai de aproape, cu calculatorul HP-49G ruland programul dTerm 1.1 (System RPL terminal emulator)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu