duminică, 25 martie 2012

StickOS BASIC pentru chipKIT

Despre placile chipKIT Uno32 si Max32 de la Digilent am mai scris. Mediul de dezvoltare este bazat pe Arduino, multe dintre sketch-urile Arduino ruleaza fara probleme si fara modificari, pretul lor este foarte bun, avand in vedere ca sunt "dotate" cu microcontrolere PIC32 de la Microchip (mai performante decat cele de pe placile Arduino uzuale).

Partea si mai interesanta vine atunci cand comparam memoria SRAM: 2KB pentru Arduino Uno fata de 16KB pentru chipKIT Uno32...

Datorita acestei memorii mai mari putem sa folosim cu placile chipKIT un mediu de programare interactiv precum StickOS BASIC.

StickOS include un editor usor de folosit (daca ati lucrat cu Spectrum, Commodore si altele asemanatoare va veti simti ca acasa), un compilator linie-cu-linie, un debugger interactiv foarte bun, un profiler si un sistem de fisiere flash (pentru stocarea programelor si a parametrilor). Toate acestea ruleaza in intregime pe microcontroler si sunt controlate printr-o interfata interactiva in linie de comanda :)
Totul se realizeaza utilizand orice program gen hyperterminal (compatibil ANSI sau VT100), pe orice dispozitiv care permite acest lucru. Dupa ce avem un program functional, putem seta microcontrolerul sa-l ruleze automat.

Documentatia este foarte bine scrisa si destul de cuprinzatoare. Dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos, dispunem de un help detaliat si in linia de comanda :)


In ultima imagine vedem introducerea unui program gen blink (comanda "new" si liniile introduse), rularea programului ("run"), terminarea executiei (cu tastele Ctrl + C), modificarea unei linii din program ("edit 40"), listarea ("list" - de remarcat indentarea din while...), pornirea trasarii ("trace on").

Cateva raspunsuri la intrebarea "de ce am alege sa lucram in felul asta, cand exista atatea compilatoare": in opinia mea nimic nu se compara cu executia linie cu linie a unui program atunci cand invatam sa lucram cu un dispozitiv nou; debug-ul si trasarea programelor ne ajuta sa vedem clar unde gresim; putem lucra de pe orice laptop, notebook, PC, tableta, telefon care permite conexiune seriala, fara sa mai instalam nimic in afara de un terminal; pentru ca se poate si e chiar distractiv ;-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu